Pronken met iets wat (nog) niet bestaat.
Hoe je een blijvende indruk kunt maken met 3D visualisaties.
“Op de afsluitende borrel na alle presentaties ging het maar over één ding. Zelfs andere founders, die notabene zelf hadden gepitcht, waren zo geïnspireerd dat ze bleven doordenken over de mogelijkheden van onze techniek. Één spreker, die volgende week een talk ging geven bij de NASA vroeg zelfs of ze daar één van onze platen mocht gebruiken als inspirerende afsluiter. Wat een pitch-dag was bij een groot investeringsfonds werd de grote Meatable show.”
Aldus Daan Luining, mede-oprichter en CTO van kweekvlees startup Meatable, nadat ik vroeg hoe de presentatie was gegaan. De weken daarvoor hebben wij samen een reeks van 3D visualisaties ontwikkeld voor deze dag. Prikkelende slides, waarin hun unieke vleeskweektechniek werd gevisualiseerd zoals ze deze in de nabije toekomst zouden kunnen toepassen. Dat de ideeën nog zo ruw waren en in geen geval concreet op de agenda van het bedrijf stonden hinderde niet. Het doel was inspireren en daar waren we in geslaagd.
Technische startups zoals Meatable, beschikken in de beginfase meestal niet over artist impressions van dergelijke kwaliteit. De focus ligt vaak meer op het probleem, hun eigen technische oplossingen en als het goed is een verdienmodel, maar zelden gaan dergelijke bedrijven in deze fase al zo ver om hyperrealistische resultaten te visualiseren. Dat Meatable hier op dat moment voor koos is dus uitzonderlijk, met als resultaat dat ze de talk-of-the-town werden. Natuurlijk op de eerste plaats omdat ze een ijzersterk product en team hebben, maar dat hebben er wel meer. Je verhaal moet gaan leven bij de mensen die er op dat moment toe doen, de angel investors. En daarvoor zijn 3D visualisaties een hele krachtige tool.
Wij mensen zijn van nature visuele wezens. Wat voor de hond de neus is zijn voor ons de ogen. Niet vreemd dat visuele content uiterst effectief werkt bij het overbrengen van onze ideeën, zeker als ze nog niet (helemaal) bestaan. Dát is dan ook precies de kracht van fotorealistische renders. Je klanten, toekomstige partners of investeerders meenemen in je plannen door ze deze plannen ook daadwerkelijk te laten zien.
Het voordeel van 3D is dat alles mogelijk is, maar dat is ook direct een valkuil. Een robuuste werkwijze is daarvoor belangrijk. Het maken van 3D visualisaties is een zeer technisch en tijdrovend proces. Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met deze dure uren, is het belangrijk dat de belangrijkste conceptuele beslissingen vroeg worden gemaakt. Een gegeven waar ik al goed bekend mee was, bij het maken van video’s en animaties. Daarbij heb ik geleerd dat de volgorde van werken leidend dient te zijn. Als het concept staat kunnen we beginnen met bouwen in 3D, daarna richt ik me op de materialen, belichting en camera. Pas daarna richt ik me op de subtiele details en nabewerking. Deze aanpak onderstreept mijn visie op creatief commercieel werk. Het moet altijd uitgaan van een sterk concept, waarbij alle keuzes die we maken dit concept dienen. Zo zorgen we ervoor dat het uiteindelijke beeld duidelijk is, krachtig is en schittert in zijn eenvoud.
In deze visualisaties probeerde we verder te kijken dan de meest voor de hand liggende oplossingen die het gekweekte vlees van Meatable biedt. Zoals kweken in de ruimte, grondstoffen kweken voor de farmaceutische industrie, het kruisen van dierlijke cellen (bijvoorbeeld rundervlees maar het vet is van een tonijn) of het samenstellen van een vleesbestelling op persoonlijke voorkeur.