Een logo waar je een tatoeage van zet
Hoe een logo meer dan je bedrijf alleen kan vertegenwoordigen.
“Onze naam wekt iets op bij klanten die ons nog niet kennen. Gister nog. De klant verwachtte onze bedrijfsnaam niet want, wie heet er nu Generatie Alles? Maar toen zag ie op de eerste slide onze naam staan met ons logo. En zoals we vaker zien zorgt dit er vervolgens voor dat we wegblijven bij het absurde of ontoegankelijke, en zien klanten dat we wel degelijk met beide benen op de grond staan. Zelfs wanneer we de naam nog eens zouden veranderen naar iets dat internationaler ingezet kan worden, vraag ik mij af of we überhaupt aan het logo zouden sleutelen. Het voelt nog steeds fris, vernieuwend, creatief, professioneel.”
Zei Johan Zandbergen, co-founder van de online video makers Generatie Alles, op de vraag wat het logo wat ik voor ze ontwikkelde voor ze betekent. Dit was ook precies de insteek toen ik het voor ze ontwierp. We wilden de naam Generatie Alles visueel concretiseren, zodat het minder als een grap overkomt en meer neigt naar een serieus statement. Iets wat, zoals ik het lees, duidelijk gelukt is.
Bedrijven als Generatie Alles, hebben veel baat bij een uitgesproken naam en huisstijl. Het is de eerste prikkel waar een klant op aan kan slaan, wat van groot belang is wanneer je samen creatief werk wilt maken. En dus is het belangrijk dat het beeldmerk aansluit bij het bedrijf en de mensen erachter.
“Voor mij laat het logo, als filmmaker, een passie voor de natuur zien, (natuurlijk) zonlicht en ogen van mensen, connecties met mensen en daardoor de mogelijkheid om originele en echte verhalen te kunnen vertellen. Ook laat het lijnenspel de ups & downs van het ondernemen zien, en het daarmee op en neer bewegen van onze gemoedstoestand. Het is daarin ook een hoopvol teken omdat we weten, hoe diep het dal ook is, dat de zomer, zon en positieve dagen gelukkig altijd weer terug zullen keren. Vanaf het begin dragen we het met trots, in onze video’s, op ons kantoor, op onze kleding, en bij één van ons zelfs als tatoeage op het bovenbeen.”
Inmiddels lopen ook nauw betrokken freelancers, de partners en zelfs hun eigen kinderen met Generatie Alles merchandise. Het is meer geworden dan een formaliteit bovenaan het briefpapier. Het is een teken dat positief stemt en symbool staat voor hun onderlinge verbondenheid.
De meeste van ons vinden het fijn om onderdeel te zijn van een grotere groep. Het kan een veilig en prettig gevoel geven om verbonden te zijn aan anderen, zoals bijvoorbeeld je familie, vriendengroep of sportteam. Sommigen onder ons kunnen zelfs grote verbondenheid voelen met een muziekgenre, een grote voetbal club of een kledingmerk. Meer dan logisch dat een dergelijk gevoel ook kan ontstaan voor het bedrijf waar je voor werkt. Daarin kan een beeldmerk een grote rol van betekenis spelen. Wanneer het logo niet alleen een grafisch symbool is, maar ook een representatie van gedeelde waarden, cultuur en identiteit, ontstaat er een diepere betrokkenheid en intrinsieke loyaliteit.