Je hebt geen ontwerp nodig, maar een plan

Als compact bedrijf kosten besparen met een design plan.

“We verspilden al jaren veel tijd aan discussies over het ontwerp van nieuwe functionaliteiten in onze applicatie. Na elke kick-off meeting voelde het alsof we weer bij 0 moesten beginnen. Dit moest anders. We zochten een goede ontwerper maar we kregen een plan. En nu, met de designfilosofie die jij hebt geïntroduceerd, is het direct duidelijk hoe een nieuwe functionaliteit opgebouwd en ontworpen moet worden. Er is simpelweg geen plaats meer voor onduidelijkheden en discussies over het design. Nadat we zagen hoe krachtig en effectief het Art Direction systeem voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten was, zijn we ook gestart met het redesignen van bestaande menu’s, pop-ups, filters en wizards.”

Antwoord Rutger Baake, Managing Director en voorheen ook Product Owner van Smart.pr op de vraag hoe het design systeem dat ik voor ze ontwikkelde hun organisatie heeft verrijkt. Een paar jaar geleden heb ik ze inderdaad overtuigd om niet weer op zoek te gaan naar een grafisch ontwerper, maar te investeren in een allesomvattend Art Direction plan waarmee de front-end designers zelfstandig uit de voeten kunnen. Een document dat op basis van logica en principes vertelt waarom we de kleuren, vormen en indeling gebruiken die we gebruiken.

Het grote voordeel is de hoge mate van consistentie, die nu door de gehele app zichtbaar en voelbaar is geworden. In ons development team dat inmiddels uit 11 medewerkers bestaat, ontbreekt de UX/UI en design specialist. En dat is tot op de dag van vandaag geen enkel probleem.”

Voor een software bedrijf als Smart.pr is het niet altijd mogelijk om full-time een senior designer in dienst te hebben. Los van de kosten is er meestal ook niet genoeg te doen om een volle week te vullen. Wat je veelal ziet is dat ofwel een front-end designer met affiniteit voor design die taak op zich neemt, ofwel er junior designers of stagiaires worden ingezet. Beide is in dit geval geprobeerd maar dit gaf niet het gewenste resultaat. Daarbij is het voor de ontwikkeling van software van groot belang dat er snel en veel getest kan worden, een designer of UX’er als extra schakel kan belemmerend werken.

Wij mensen zijn gewoontedieren, je zult er versteld van staan hoe voorspelbaar we ons op websites en applicaties bewegen. Hierdoor is het dus ook goed mogelijk om een groot deel van het design op te vangen met design plan. Dan heb je direct meer tijd en ruimte over om na te denken over design voor je marketing bijvoorbeeld.

Bij het ontwikkelen van een designplan voor een bedrijf, is het essentieel om een gestructureerde en samenhangende aanpak te hanteren. Hiervoor heb ik een principe ontwikkeld dat ik de "Design Tree" noem. Dit model verdeelt alles wat ontworpen wordt in een bedrijf in de verschillende onderdelen van een boom, waarbij elk onderdeel een specifieke rol en functie heeft. De boom staat symbool voor het bedrijf, met takken als verschillende onderdelen. Het fruit aan de takken zijn de zichtbare design elementen, gevoed door input van buitenaf via de wortels. De stevige stam, het design plan, filtert en beschermt tegen vluchtige trends en externe druk. Het plan moet stevig genoeg zijn om de eerste klappen te doorstaan, maar ook flexibel genoeg om waardevolle input geleidelijk op te nemen. Zo creëer je een design dat past bij de kern en kracht van de organisatie voor de lange termijn.

Vorige
Vorige

Een logo waar je een tatoeage van zet